четвъртък, 12 август 2010 г.

ВЕСТНИК „ШУМЕНСКА ЗАРЯ“, БР. 135, 2.07.1994.! ДАЙ ОГЪН СТАВА СТРОИТЕЛ от Светлин КОСТАДИНОВ

ВЕСТНИК „ШУМЕНСКА ЗАРЯ“, БР. 135, 2.07.1994.!
ДАЙ ОГЪН СТАВА СТРОИТЕЛ
от
Светлин КОСТАДИНОВ


Както си пстоял в своята каменна обител в подножието на величествената МАДАРСКА СКАЛА пещерният човек ДАЙ-ОГЪН (представян вече втора година от писателя Тодор РИЗНИКОВ) бил завихрен от неземна стихия на десетки метри височина. Камъни откъде ли не падали безразборно. Прах и дървета хвърчали от всички страни, а страхотното буботене отдън земя допълвало апокалиптичната картина. Незнаен глас отнякъде прогърмял:

„ДАЙ-ОГЪН ТИ ЩЕ СИ ЧОВЕКЪТ ОПРЕДЕЛЕН ОТ БОГОВЕТЕ
ДА ВЪЗВДЪРНЕШ КЪМ НОВ ЖИВОТ
ДРЕВНИТЕ МАДАРСКИ ЛЮДСКИ ОБИТАЛИЩА!“.

Всичко това ЧОВЕКЪТ-КАНАРА сънувал преди месец и нещо. Споделил го с представителите на Фондация „МАДАРСКИ КОННИК“. Умували известно време и ето че запретнали ръкави и заработили здравата. Какво? Всеки посетил ГОЛЯМАТА МАДАРСКА ПЕЩЕРА и околностите й може сам да се осведоми.
С естествени материали – предимно талпи и камък, на първо време ще се реконструират средновековното наколно монашеско жилище и праисткорическо светилище с олтар в една от скалните пещери. Казано на по-разбираем език – пещерното пространство ще бъде разделено с дървени площадки на няколко етажа, както е било някога. Разбира се тук ще присъстват и неизбежните „атрибути“ - КРЕМЪЧНИТЕ ОРЪДИЯ НА ТРУДА, ПОСТЕЛИТЕ С КОЖИ, ОГЪНЯТ ДАРЯВАЩ ЖИВОТ.
ДАЙ-ОГЪН си е обещал, ако всичко свърши добре, по собствена инициатива, с двете си ръце да увенчае челото на самобитната каменна колона пред входа на пещерата с корона от кремък, а и да възстанови някогашната дървена наблюдателна площадка на малката скала.
50

Няма коментари:

Публикуване на коментар