понеделник, 25 май 2015 г.

ЗА АЗБУКАТА - ТОДОР ЦВЕТАНОВ - ФБ - 25.05.2015.

ГОВОРИ ПЛОВДИВ
Разликата между кирилицата и глаголицата
Въпреки празника 24 май, на който би трябвало руснаците да ни се поклонят до земята за азбуката и религията, която сме им поднесли на тепсия, в Москва със сигурност не знаят разликата между глаголица и кирилица. Затова тази седмица руският външен министър Сергей Лавров самоотвержено гушна лавровия венец за най-голяма международна провокация, в която замеси и България. Официално, пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия, той коментира неизвестно откъде стигнали до него слухове, че предстои България и Албания да си поделят Македония.
Най-меко казано, това си беше грубо пренебрежение към международния етикет, според който на такова ниво министърът следва да коментира само официални позиции и да изразява само официални мнения. Не нещо казано-речено от някой киликандзър. Или измислено направо в Кремъл.
Защо точно България и Албания ще си делят Македония ли? Според руската версия – защото са в НАТО и американците ги командват да направят това за наказание, задето Македония иска да участва в руския проект за газопровод „Турски поток”. Той няма да се състои, както не се състоя и проектът „Южен поток”, но Скопие все пак иска да участва и от руската гледна точка за американска гледна точка – следва да получи наказание.
Като цяло – малко шизофренично звучи, но не прави изключение от всичко, до което се докосне руската политика, както и от мисленето и действията на нейната пета колона тук или където и да е по света.
Защо в подялбата няма да участва Гърция, която също е в НАТО? Защото гърците са герои и искат да делнат Македония по своя инициатива, а не под американски диктат. Точно както в момента, за радост на Москва, се противопоставят на американските и европейските империалисти, като твърдо отказват да им върнат парите, взети от тях назаем. В речника на комунистическото мислене това се нарича експроприация. Както виждаме, тя не винаги се извършва чрез пряк гангстерски обир на банки, понякога става и чрез непряк.
А защо в хипотетичната подялба на Македония да не участва и Сърбия, която всъщност е – и винаги е била – най-големият претендент за това? Ами защото сърбите са от добрите. Те никога не правят нещо лошо, докато руснаците не им наредят, а сега руснаците ще им наредят да направят нещо лошо, чак когато първо внушат на световното обществено мнение, че държави като България и Албания са лоши, защото искат да направят онова лошото, което Сърбия всъщност…..
„Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи” – веднага отговори българският външен министър Даниел Митов.
На това негово изказване, естествено, реагира отрицателно не някой друг, а бившият му колега и всеизвестно руско троянско магаре Кристиян Вигенин. Според него да се отговаря на руснаците изобщо, дори по най-мек начин, е занимание опасно и посмъртно не бива да се прави.
Нямаше нужда така откровено да ни напомня Вигенин за себе си. Всъщност ние добре знаем мнението му, защото като министър той самият така правеше – спотайваше се и не правеше нищо. Но пък за сметка на това го правеше винаги в руска полза.
Сега начело на българската дипломация има едно достойно момче, което зае абсолютно достойна позиция, при това – съвсем навреме. Руските попълзновения и опитите да се месят там, където не им е работата, трябва да бъдат, както в случая, веднага блокирани и народите да им се противопоставят още в зародиш, защото Кремъл от столетия води една ясна и последователна политика – винаги отхапва ръката на онзи глупак, който е така глупав да подаде дори само пръст.
Справка – Европейският съюз, пък и НАТО, които от Горбачов насам решиха, че Русия от само себе си и с малко помощ от приятели, ще застане като нормална държава до нормалните държави – така че започнаха да и дават безкрайни аванси. Не би. А сега всички се хапем по г…за заради тази тактическа грешка на Запада.
Както казва пък един приятел – големият пловдивски скулптор Иван Тотев, дълбоката стратегическа грешка на целия цивилизован свят по отношение на Русия изобщо, всъщност е българска. Това е грешката, че сме им дали азбука и религия преди столетия, вместо да ги оставим да се пържат в собствения си неграмотно-езически сос, докато омекнат достатъчно, та да се изядат помежду си.
Много подходящо е този факт да се припомня около всеки 24 май, защото така по-лесно ще видим колко неблагодарни типове са руснаците.
Вместо да ни дават газ и нефт безплатно заради някогашните най-скъпи български духовни и цивилизационни подаръци, те постоянно си бутат гагата в нашата вътрешна и външна политика, дават ни акъл, казват ни с кого може и с кого не може да се сдружаваме…..изобщо, налитат ни постоянно като муха на л…но. И дори твърдят – ако четете руските пропагандни сайтове, ще се убедите, но по-добре да не ги четете, за да не се убедите – че ние сме неблагодарниците, че ние сме предателите.
Защо ли? Ами, доколкото разбирам, защото не им правим достатъчно дълбоки метани, че през последните около 150 години ни окупираха няколко пъти в полза на своите имперски интереси, за което ние им плащахме с български пари. А последния път пък си платихме окупацията не само с пари, но и като ни замъкнаха насила в най-светлото от светлите обществени времена – комунистическото. От чиито дълбоки рецидиви още не можем да се отървем.
Но, така, де – да оставим руснаците да си празнуват техните празници на смъртта и войната, а ние да си празнуваме нашия наистина светъл и пролетен ден.
Честит 24 май на всеки, който знае разликата между глаголица и кирилица!
Обзалагам се, че не са чак толкова много дори българите, които я знаят – и то не защото не искат да я научат, а защото, общо взето, в училище тази разлика не се обяснява.
Like · Comment · 

Няма коментари:

Публикуване на коментар