понеделник, 10 май 2010 г.

Нови открития Книга разбулва древни мистерии

Нови открития
Книга разбулва древни мистерии
„Орфей и космоса“ е най-новата книга на писателя Никола Гигов. В нея той проследява неземния характер на митичния герой. Авторът е посветил целия си живот на изследвания за тракийския чудотворец, който укротявал зверовете с лирата си. Последните открития Гигов изнесе по време на конференция във Варна, посветена на българската култура. Той и негови колеги представиха неразкривани досега факти за ранния произход на народа ни. Привърженик е на синкретичното изкуство, обединяващо наука, творчество и вяра.
Познавачи на християнските мистерии твърдят, че в древността Орфей е главният подготвител на хората за идването на Божия син. Задачата на Орфей била да укротява демоните у хората, които го слушали. За това в легендата се казва, че пред лирата му зверовете замлъквали. Неговото слизане в ада е символ на посвещението, а мъката му по Евридика е носталгия по старото атавистично ясновидство, което човеците загубили със затварянето на духовния им взор към боговете, или така нареченото трето око.
Никола Гигов е написал 50 книги в поезия и проза за живота на тракиеца. С тях той се опитва да разкрие духовния ръст на България пред Европа и света.

Никола Гигов, писател

Ние сме първите европейци

- Какви нови открития за Орфей направихте през последните години?
- Ако някога той беше легенда, сега е историческа личност. Първо трябваше да го датирам, опонирайки на много професори и академици. Те предлагаха 5 различни места и 5 различни века, в които е живял – от 13-и до 6-и век пр.н.е. Моят метод на изследване е синкретичното изкуство – наука, изкуство и вяра в един троен сплит. Уважавам труда на всеки учен и допуснах мисълта, че всички са прави. Тогава разбрах, че Орфей не е бил един, а са били 5 души в различни времена. Дадох отговор на въпроса кой е Орфей Родопееца, кой е Орфей от Сицилия, от Атина, от Крит и от другите места. Един от последните е бил от записвачите на „Илиадата“. Аполоний Родоски от Александрийската библиотека казва, че походът на аргонавтите е бил едно поколение преди Троянската война. Открих и изписах имената на 50-те аргонавти, защото изчислих, че техните синове трябва да са се сражавали в Троя. И това е доказателство, че Орфей е живял в 13-и век пр. н.е.
- Каква е ролята на Варна във вашите изследвания?
- За чест на вашия град три са великите личности, които са видели древна Варна. Първият е Орфей, който е бягал, гонен от колхите, в опита да си върне Златното руно и Медея. Той и аргонавтите са се криели в делтата на Дунав. Течението е било голямо и не са могли да преплуват. Отишли край Босфора. Очите му са видели бреговете на Варна.
Вторият е Овидий. Преди римляните да го заточат в днешна Кюстенджа, той е бил във Варна. В този край събрал 240 мита и създал книгата си “Метаморфози”. В нея има цял раздел за Орфей и Евридика, за това коя е Европа и други.
Третият човек, видял Варна, е Андерсен. Той изказва възхищението си от българския народ, макар и да сме били под робство тогава.
- Чрез какво още Варна е свързана с Орфей?
- В Девня, Марцианопол, при разкопки е открит слънчев часовник с образа на Орфей. Това е експонат №11 в Археологическия музей. Той е от камък и работи с точност до минута. Такъв има още в Силистра, в Хисар и в Долна Мизия. 4 са слънчевите часовници с образа на Орфей, които могат да работят и да прославят България пред Европа и света. Орфей е казал: “Земята може да се завладее с лира, а не с меч.“ 11-ят Клавдиев легион в Силистра, който разширява империята, служи под слънчевия часовник на Орфей. Едно велико изкуство винаги надраства ситуациите на войни и омраза. Дори самите императори в Рим са правили статуи на Орфей в домовете си.
- Твърдите, че българите първи присъстват на картата на Европа. Как го доказвате?
- Всички сме в Европа, пеем общ химн, тачим я, но малко знаем коя е утробата й, кой е я родил. Не е вярно твърдението в световните енциклопедии, че думата Европа произхожда от сирийската дума Ереб, което значи тъмен залез или страната на залязващото слънце. Там липсва буквата „В“. Името й произхожда от древното начално име на Марица – Хебър или Евр. Някога живяло едно момиче на име Европа, дъщеря на финикийския цар Аденор. В гръцката легенда един бик я отвлича и пренася през морето. Всички тръгнали да я търсят. А тя бягала към тракийския си корен. Така стигнала до Родопите и след това до Странджа. Там царувал Финей. Той бил трогнат от постъпката й и й дал огромна земя, която кръстил на нейно име. Намерих картата на първата Европа. Ние сме първите коренни жители на този континент от 3300 години насам.
04.01.2010

Копирането на материали и снимки без съгласието на редакцията е забранено.
Позоваването е задължително.

Прочетете повече на: http://www.narodnodelo.bg/news.php?rubrika=8#ixzz0bdroSobU
Under Creative Commons License: Attribution

Няма коментари:

Публикуване на коментар