четвъртък, 16 януари 2014 г.

КУЛА-КРЕПОСТ-ЛЕДЕНИК-ФБ/16.01.2014.

Кула от 1650 година става туристическа атракция

Публикувана в брой: 9 / 2014-01-15
Видяна: 1598 пъти

 
 
Отварят за туристи и посетители една от най-старите сгради в региона

ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ СГРАДИ В РЕГИОНА СЕ ОТВАРЯ ЗА ПОСЕТИТЕЛИ. ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЛОЖИ 16 ХИЛ. ЛВ. за ремонт на Кулата на Шемши бей в Леденик, която е строена още през 1650 г. Идеята на кмета Даниел Панов е тази година триетажният обект да бъде рекламиран по всички световни изложения. Кулата е разположена на живописен хълм до реката в западната част на селото. В преддверието й са оформени няколко етнографски експозиции, както и врата на повече от три века, по която личат куршуми от времето на Априлското въстание. Цялата сграда е в отлично състояние и е своеобразен строителен шедьовър.
Кулата е свързана и с преданието, което разказва, че единственият син на бея се влюбил в красивата българска мома Неда. Разтревожени за съдбата на дъщеря си, родителите се обърнали за съвет към старата знахарка Мина. Тя дала на девойката билка, която приспала момичето така дълбоко, че то изглеждало като мъртво. Не искайки да повярва в мълвата за “смъртта” на любимата си, господарският син се отправил към дома на родителите й.
Виждайки изгората си в ковчег, младият човек се прострелял в сърцето. Не след дълго в къщата се появил старият бей, оплаквайки смъртта на сина си. Очакващи отмъщение, родителите приели новия гост със страх. Мъдрият господар не само не отмъстил, но и дал пари за погребението на дъщеря им. Късно вечерта пробудилата се вече Неда и брат й се отправили тайно към Търново, но на излизане от селото ги видял леденичанин и мълвата за възкръсналото момиче се разнесла из селото. Стигнала и до ушите на бея, който, обхванат от съмнения, наредил да изровят гроба на девойката. Ковчегът бил пълен с камъни и измамата била разкрита. Всички роднини на девойката били заклани на “Аша Чаир”. Научавайки за трагедията, сполетяла семейството му, братът събрал дружината си и нападнал свитата на бея. Момъкът не успял да стигне до бившия си господар, който, изплашен, решил да се пресели в Търново.
СПОРЕД ЗАПАЗЕНА ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА ПОСТРОЙКАТА Е ИЗГРАДЕНА ОКОЛО 1650 Г., КОГАТО ТУРСКИЯТ БЕЙ получава в наследство земя и решава да построи на нея разкошен за времето си сарай. На партерния етаж се намират две огромни стаи, които навремето били ползвани като изби. Сега в тях са изложени инструменти от някогашния бит на хората, живели тук. С окачените по стените български народни носии, с подпрените до тях рала, дикани, стан, тук заприлича на етнографски музей. На втория кат на къщата най-впечатляваща е спалнята. Тя е преходна и за да се стигне до нея, се минава през подредена в типично арабски стил зала, явно използвана като всекидневна за жените на бея. Леглото е единствената мебел в спалнята. То напомня на едновремешните одъри, но е заело цялото пространство от единия до другия край на помещението. Ако нормалните съвременни спални са два персона, то тази е поне шест. Към нея има изградена и баня. Стаята е предвидена и за отсядане и нощувки на туристи.
На последния етаж има столова и дневна. Едно от най-любопитните пространства в Кулата е в коридора срещу самото стълбище. То представлява миниатюрна ниша в стената, подобно на остъклена тераса. Пространството е по-високо от пода, застлано е като легло, с няколко малки възглавнички. Някои казват, че тук спяла прислугата, а други, че оттук господарите наблюдавали ратаите на двора. Подобни наблюдателници, наречени еркери, има девет на брой в цялата къща.
ПОСЛЕДНАТА ПЪЛНА РЕСТАВРАЦИЯ НА КУЛАТА Е ОТ 1969 Г. Леденичани припомнят, че с възстановяването на постройката се заел лично един от първите мъже по времето на Тато - Пенчо Кубадински.

С. МАРИНОВ
Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар