сряда, 22 януари 2014 г.

За Българския език (и култура), ФБ - 22.01.2014. - Дичо ДИЧЕВ . . .

Поради поредните опити да се дават неадекватни обяснения за Българския език (и култура), се налага да припомня някои неоспорими факти по тези въпроси.

Българският език е идентичен с Авестийския език - тоест езика, на който е създадена Авеста към 16-15-ти век пр. Хр. и е записана от 13-11 век пр. Хр. (Авеста съдържа основните постулати на Заратустризма и Митризма, и фактически е предишната Библия, затова текстовете й, заедно с терминологията и специфичните особености на езика, са запазени в много голяма степен до наши дни)

Авестийският език е др.-ирански език от Северо-Източната част на др.-иранския регион - между Двуречието и региона на река Сърдаря и на Масагетите, но същевременно е сходен с всички др.-ирански диалекти от Индия до М. Азия, които оказват пряко влияние и върху Хетския език и култура. В този смисъл опита да се установи пряка връзка между българския и хетския само заобикаля и неглижира истината - че българския съвпада с Авестийския.

Около 15-ти в. пр. Хр. се наблюдава и още едно съществено явление - тогава единния др.-ирано-индийски език и култура се разделя на две - на др.-иранска и на др.-индийска. Именно поради тази причина в българския език се наблюдава естествена близост и с др.-индийския език, но това остава вторичен проблем, доколкото главната връзка е между българския и др.-иранския език.

Същевременно т.н Склави - наричани също Венеди и откъм началото на 19-ти век Славяни - се появяват чак през 6-ти век от новата ера; те нямат нищо общо с българския език, освен че поради политическата, стопанската и културна хегемония на България в Източна Европа от 4-6-ти век от новата ера поне до 15-16-ти век от новата ера, тези склави-славяни започват да ползват в голяма степен българската терминология и склавизирана (славянизирана) форма на българския език.

За повече факти и подробности вижте статиите Българския език, Древните българи, Келти, Волжко-българския език, Словенски, Словенобългарски, Кирили, Склави, Славяни, Чуваши, Угри, Турци, Руският език и прочее в сайтаwww.azbuchnaistoria-na-bulgarite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар