събота, 28 август 2010 г.

ДАЙ ОГЪН СТАВА СТРОИТЕЛ от Светлин КОСТАДИНОВ

ВЕСТНИК „ШУМЕНСКА ЗАРЯ“, БР. 135, 2.07.1994.!
ДАЙ ОГЪН СТАВА СТРОИТЕЛ
от
Светлин КОСТАДИНОВ

Както си пстоял в своята каменна обител в подножието на величествената МАДАРСКА СКАЛА пещерният човек ДАЙ-ОГЪН (представян вече втора година от писателя Тодор РИЗНИКОВ) бил завихрен от неземна стихия на десетки метри височина. Камъни откъде ли не падали безразборно. Прах и дървета хвърчали от всички страни, а страхотното буботене отдън земя допълвало апокалиптичната картина. Незнаен глас отнякъде прогърмял:

„ДАЙ-ОГЪН ТИ ЩЕ СИ ЧОВЕКЪТ ОПРЕДЕЛЕН ОТ БОГОВЕТЕ
ДА ВЪЗВДЪРНЕШ КЪМ НОВ ЖИВОТ
ДРЕВНИТЕ МАДАРСКИ ЛЮДСКИ ОБИТАЛИЩА!“.

Всичко това ЧОВЕКЪТ-КАНАРА сънувал преди месец и нещо. Споделил го с представителите на Фондация „МАДАРСКИ КОННИК“. Умували известно време и ето че запретнали ръкави и заработили здравата. Какво? Всеки посетил ГОЛЯМАТА МАДАРСКА ПЕЩЕРА и околностите й може сам да се осведоми.
С естествени материали – предимно талпи и камък, на първо време ще се реконструират средновековното наколно монашеско жилище и праисткорическо светилище с олтар в една от скалните пещери. Казано на по-разбираем език – пещерното пространство ще бъде разделено с дървени площадки на няколко етажа, както е било някога. Разбира се тук ще присъстват и неизбежните „атрибути“ - КРЕМЪЧНИТЕ ОРЪДИЯ НА ТРУДА, ПОСТЕЛИТЕ С КОЖИ, ОГЪНЯТ ДАРЯВАЩ ЖИВОТ.
ДАЙ-ОГЪН си е обещал, ако всичко свърши добре, по собствена инициатива, с двете си ръце да увенчае челото на самобитната каменна колона пред входа на пещерата с корона от кремък, а и да възстанови някогашната дървена наблюдателна площадка на малката скала.
50

Няма коментари:

Публикуване на коментар