събота, 28 август 2010 г.

ПРОБЛЕМЪТ „ВЕДА СЛОВЕНА“ от Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ – ХЕМИ

© 2010 – Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
ПРОБЛЕМЪТ „ВЕДА СЛОВЕНА“
от
Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ – ХЕМИ

ПРОБЛЕМЪТ „ВЕДА СЛОВЕНА“ чака ред за гражданско-правно утвърждаване, заедно с множество подобни деликатни политико-исторически проблеми от общ характер. За които съвременната българска историческа наука все не намира сила и време достатъчно задълбочено да проучи, че да възприеме и преглътне. За него рядко се споменува в мас-медиите. И, как се види, с него се занимават пределно малко на брой научни колективи. В това отношение, в средният курс на общообразователните училища, информационното затъмнение е пълно, и рядко би се намерил учител-българист, или историк, който да е наясно с проблема. А проблемът е такъв. ЩОМ „ВЕДА СЛОВЕНА“ СЪЩЕСТВУВА – ДАЛИ И ДОКОЛКО Е МИСТИФИКАЦИЯ?

ПРОБЛЕМЪТ „ВЕДА СЛОВЕНА“ е принудително мистифициран от спекулативни политици, озъртащи се ту на изток – ту на запад, ту на север – ту на юг, за пореден политически пурбоар. Което дава перспектива „ВЕДА СЛОВЕНА“ да остане завинаги неверифициран регионален феномен. Опасността една значителна част от бездънната „ВЕДА СЛОВЕНА“ да се окаже историческа истина означава, ПЪЛНО ПРЕОСМИСЛЯНЕ , а подир това и ЦЯЛОСТНО ПРЕНАПИСВАНЕ, на драматичната ПРАИСТОРИЯ НА БАЛКАНИТЕ. Поставена под политическа запрета още по време на своето появяване на бял свят (Белград – 1874.!), хвърля една сериозна историко-етнографска проблематика в ръцете на любители-историци, и изследователи-лаици. Което не може да не наведе на тъжни размисли. Отношението на казионната историческа наука към „ВЕДА СЛОВЕНА“ е повече от унизително. Не е известна нито една дългогодишна изследователска програма, която чрез методите на съвременната лингвистика и науките за компаративен анализ, да изследва проблема. Насмешката над нейните компилатори, насадена навремето от общинският държавен поет Иван ВАЗОВ е станала нарицателна. На стари години Стефан ВЕРКОВИЧ едва ли не се извинява на министър Иван ВАЗОВ, че някога е издал този сборник с руска помощ,а подплашен от министерски гняв, ГОЛОГАНОВ се крие някъде в селата около БАНЯ, и твърдо отказва среща в МИНИСТЕРСТВО НА ПРОСВЕТАТА в столицата. Някога ВЕРКОВИЧ е плащал на ГОЛОГАНОВ, едва ли от своят джеб, по триста гроша месечно да се трепе из помашките села, събирайки ред по ред тази БАЛКАНСКА ОДИСЕЯ. В краят на своите бедняшки дни – той не желае височайша разправия. Вятърът духа от Запад, а „ВЕДА СЛОВЕНА“ иде от Изток. Насмешките на Дядо ВАЗОВ имат силите на категориално институционализиране. Но явно,
.84
и самият МИНИСТЪР НА ПРОСВЕТАТА НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ, е бил озадачен от непознатия понятиен апарат във виделите бял свят с помощта на РУСКИЯТ ЦАРСКИ АЗИАТСКИ ДЕПАРТАМЕНТ десетината хиляди народностни стиха.

„ВЕДА СЛОВЕНА:БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ ОТ ПРЕДИСТОРИЧЕС-КАТА И ПРЕДХРИСТИЯНСКА ЕПОХА“, е сборник с автентични фолклорни песни и предания на БЪЛГАРО-МОХАМЕДАНИ (ПОМАЦИ) от МАКЕДОНИЯ и РОДОПИТЕ. Търпеливо издирвани и мълчаливо събирани в продължение на повече отк дванадесет години време, хилядите мерени и немерени стихове – най-вече НАРОДНИ ПЕСНИ И ЛЕГЕНДИ, повествуват за:
ЕЗИЧЕСКИ БОГОВЕ;
МИТИЧЕСКИ СЪЩЕСТВА;
НАРОДНИ СУПЕР-ГЕРОИ;
ДРЕВНИ КРАЛЕ,ЦАРЕ И ГОСПОДАРИ;
не чак толкова характерни за БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ. Открито говорейкиш за НАЦИЯ ПРИДОШЛА ОТ ИЗТОК СЪС СВОЯ ВЯРА, ДУХОВЕН ЖИВОТ, ДРЕВНИ ОБИЧАИ И ХАРАКТЕРНА ФИЛОСОФИЯ. Неподала се на насилствена СЛАВИНИЗАЦИЯ. Устояла на ВИЗАНТИЙСКА ХРИСТИАНИЗАЦИЯ и ОСМАНСКА ИСЛЯМИЗАЦИЯ. Нация, останала СКРИТОМ ЕЗИЧЕСКА – из века – та до наши дни. Което прави политиците да поставят под съмнение този забележителен фолклорен сборник.

В ПОЛИТИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ, „ВЕДА СЛОВЕНА“ остава неопровержимо доказателство за българската принадлежност на БЪЛГАРО-МОХАМЕДАНИТЕ-ПОМАЦИ от ЮЖНА БЪЛГАРИЯ, СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ и БЕЛОМОРИЕТО. В наши дни препотвърдено чрез щатски експедиционни генетически проучвания. И, че в определен исторически период те наистина са били ЕЗИЧНИЦИ, после ХРИСТИЯНИ, и едва тогава МЮСЮЛЬМАНИ. Дефинирани, като МАКЕДОНО-РОДОПСКИ БЪЛГАРО-ПОМАЦИ.

ЗАПИСЪТ НА ХИЛЯДИТЕ АВТЕНТИЧНИ СТРОФИ, бива правен на коляно отначало от ВЕРКОВИЧ, а по-късно от ГОЛОГАНОВ, в периода 1860-1870. СТИХОВЕТЕ ВЪЗХВАЛЯВАТ ПОДВИЗИТЕ И ЕЖЕДНЕВИЕТО НА ЕЗИЧЕСКИ БОЖЕСТВА, ЕЗИЧЕСКИ ЦАРЕ, ЕЗИЧЕСКИ ЮНАЦИ, често пъти на език говорим, но неразгадан и понастоящем. Тяхната сила е така завладяваща, че нито ХРИСТИЯНИЗАЦИЯТА НА БАЛКАНИТЕ ПРЕЗ IX ВЕК СЛЕД ХРИСТА, нито ИСЛяМИЗАЦИЯТА ПРЕЗ XVI-XVII СТОЛЕТИЯ не успяват да изтрият тези божествени легенди. не преставащи да битуват във всички нас, населяващи тези земи и балкани. Дори сега в началото на изключително технологическият ДВАДЕСЕТИ ПЪРВИ ВЕК. Нищо чудно, древнобългарският ВЪРХОВЕН БОГ
85
ТАНГРА, по свидетелства на руски изследователи, понастоящем активно се изповядва из манастирите на ИНДИЙСКИ ТИБЕТ, като „БОГ ТАНГ-ЛА“. Някога Владимир СВИНТИЛА бе писал, че през тридесеттях години на миналият век при разкопки на исторически слой – днес умишлено игнориран от нашенските историци, биват открити значителен брой прабудистки статуетки – масово изнесени на антикварният пазар в ЗАГРЕБ. Разкопки на древни масови гробове в региона ДЕВНЯ, проведени през седемдесеттях години на миналият век говорят за масови етнически прочиствания свързани с ПОХРИСТИЯНЧВАНЕТО НА ЕЗИЧНИЦИТЕ НА БАЛКАНИТЕ.

ОСПОРВАНЕТО НА „ВЕДА СЛОВЕНА“, от страна на казионната наука, с течение на времето се превръща в МАСОВ НАУЧЕН СПОРТИНГ-ЗАНИМАНИЯ, т.к. Помашкото население на РОДОПА-ПЛАНИНА, успява да омълчава своето истинско минало и коренни реалии. С това е свързана и ЧЕРНАТА ГРАДСКА ПИСАТЕЛСКА ЛЕГЕНДА, свързана с факта, че значителна част от събраното от ГОЛОГАНОВ,е погинало в камината на ДЯДО ВАЗОВ във вилата му в ЧАМ-КОРИЯ. Но, на това не бива да се вярва. Все пак, тогава той е бил министър.

В КРАЙНА СМЕТКА - КОМУ ПРЕЧИ „ВЕДА СЛОВЕНА“?
НА ЦЪРКОВНИЯТ КЛИР. който иска да докаже, че преди ВИЗАНТИЙСКОТО ХРИСТИЯНИЗИРАНЕ НА БАЛКАНИТЕ, други религии тук не са се изповядвали. Още повече – подир това. Което БОГОМИЛСТВОТО успява и опровергава.
НА РАТНИЦИТЕ ЗА ПЪЛНА РУСИЗАЦИЯ НА БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ. Предпочитащи постхристиянска история – и нищо повече.
НА КАЗИОННИЯ НАУЧЕН АПАРАТ. За който рахатлъка в науката е по-важен от всякакви неортодоксални прения. Харесващ достъпността на славянските езици – отхвърлящ наоличието на закърнели езици в сянка.
НА КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ,настояващи за невероятна мюсюльмани-зация от преди ХРИСТА, макар мюсюльманството да е със 600 години по-млада креация.
НА НАЦИОНАЛ-МАКЕДОНСТВАЩИ УЧЕНИ И ПОЛИТИЦИ, Харесващи изтърканата концепция на някогашния КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНА-ЦИОНАЛ, за генериране на съвокупност от БЕЗБРОЙ МАЛЦИНСТВЕНИ ДЪРЖАВИ НА БАЛКАНИТЕ ПОД ШАПКАТА НА СССР.

ПРОЧЕЕ, да се надяваме, че някой ден ще бъде открита и третата книга на ДОСТОВЕРНАТА „ВЕДА СЛОВЕНА“, Което би могло да сложи край на ВСЯКАКВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ И ПСЕВДОНАУЧНИ МАНИПУЛАЦИИ.
86.

Няма коментари:

Публикуване на коментар